О Т Ч Е Т За проведена експедиция „Мая Арапит-2013” – северна Албания, национален парк „Тет”

Пещерата „Мая Арапит” е открита от Албански алпинисти в основата на едноименния връх в северна Албания през далечната 1990 година. След покана от Албанска страна е организирана Българска експедиция през 1992г. при която е достигнато стеснение в едната посока и сифон в друга посока от пещерата. През 1993 са картирани, откритите, но некартирани, през 1992 година нови части. През 2004-та пещерен клуб „Хеликтит”-София подновява изследванията и прави опит за източи съществуващият голям сифон в края на пещерата. Изследванията в пещерата продължават през 2006 г. от пещерни водолази от ПК „Студенец”-Плевен. О.Колов преминава сифона (70 м) и се изкачва 15 метра в сухата част на пещерата. През 2007 се организира Национална експедиция при която сифона отново е преминат и се разширява стеснението (бул. България) при което пещерата се развива във възходяща посока. В периода 2007 – 2012г. са проведени 8 национални и клубни експедиции при които пещерата е развита до денивелация +349м. – 26м. и за момента е на 10то място в света по възходящи пещери.

В периода 20 юли – 10 август 2013 год. беше проведена пещерна експедиция „Мая Арапит – 2013“, организирана от ПКСУ „София” и СПК „Академик” София включена в календара – на БФСп. В нея взимат участие 11 Български спелеолози от 5 пещерни клуба и 2- ма от Албания:

1. Китен Топалов – ПКСУ София – ръководител
2. Павлин Димитров – ПКСУ София
3. Делчо Топалов – ПКСУ София
4. Филип Енчев – ПК Под Ръбъ
5. Яна Йовева – ПКСУ София
6. Александър Янев – СПК Академик София
7. Живко Генчев – ПК Ъндърграунд
8. Биляна Емилова – ПКСУ София
9. Радо Ненкин – ПКСУ София
10. Любомир Георгиев – ПК Балкан Адвенчър
11. Ани Гатева – ПК Ъндърграунд
12. Redi Mici – Албания
13. Enis Shehu – Албания

Като при всяка отдалечена експедиция и тук едно от предизвикателствата е достигането на изходния пунк а именно село Тет в национален парк Тет планината Проклетия – северна Албания. В тази връзка изказвам специални благодарности на Александър Александров за предоставения високопроходим автомобил за нуждите на експедицията. За пореден път сме благоприятно изненадани във връзка с реализацията на поредния инфраструктурен проект в Албания за модернизацията на пътя с.Бога до Чафа Торес.
По време на експедицията от 2012г. е достигнат висящ блокаж (+349м.) който през 2013г. е преминат по заобиколен път и е изкачена наклонена диаклазна зала с което денивелацията на пещерата достига до +370м. Достигнато е следващо вертикално стеснение през което духа силно и има приток на вода. Направени са опити да се заобиколи стеснението през разклонения в диаклазната зала които след разширяване достигат тесни диаклазни цепки. По време на експедицията са картирани ( 70 м.) нови части, разширени са участъци ограничаваши придвижването до мястото на работа +370м. Обезопасени са пасажи от лабилни скални блокове и са наковани нови парапети за безопасно придвижване на работните групи. Подменени са някои от въжетата и закрепванията (пещерата е стационарно екипирана). Подменени са части от телефонния кабел от входа до колектора, прекаран е телефонен кабел от колектора до залата за работа (около 300 м), с което е осигурена връзка с външния лагер. Направен е обход на върха вляво от Чафа Вишняс където са набелязани няколко перспективни пукнатини за проверяване.
Затвърждава се сътрудничеството с Албанските колеги, които проявяват все по-голям интерес за развитие в областа на изследването на пещерите и оказват все по-голяма организационна, физическа и морална подкрепа, като взимат участие в почти всички Български пещерни експедиции в Албания през последните 2 години.
Ръководител: Китен Топалов.

Публикувано в Експедиции, Новини. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *